Dovolená se blíží aneb Za participací do zahraničí

19. 5. 2022čtení na 6 minut

Zatímco občanská participace v Česku je pořád trošku v plenkách, v řadě měst za hranicemi je situace zcela jiná. Přání i názory svých obyvatel považují za důležité, a proto hledají cesty, jak lidem účast na dění ve městě co nejvíc usnadnit. Dnes se proto za inspirací vypravíme do ciziny.
 

dada

Nejprve se podíváme k sousedům. V Mnichově k zapojení veřejnosti do dění ve městě využívají stránky unser.muenchen.de. Lidé se díky nim mohou podílet na plánování projektů města, přispívat svými postřehy a komentáři nebo diskutovat s ostatními o aktuálních tématech. 
Město obvykle vybere určité lokality, které chce zlepšit, a lidé k nim mohou přidávat své nápady. Pro přehlednost je aktuální oblast zvýrazněna i na mapě. Na stránkách najdeme jak aktuální návrhy, tak i již ukončené projekty. V detailu návrhu nechybí základní údaje o navrhovateli, termín podání návrhu, popis a umístění projektu či fotogalerie. 

Zdařilý příklad participace občanů najdeme v Barceloně, která podporuje jak online aktivity, tak i osobní setkávání. Snaží se tak zapojovat opravdu všechny obyvatele s ohledem na jejich potřeby. Každá městská část má navíc speciální oddělení, které se zabývá pořádáním setkání či prezentací návrhů. Online aktivity se odehrávají na platformě Decidim, neboli „Rozhodujeme“. Ta je velmi přehledná a zaměřuje se nejen na prezentaci samotných projektů, ale jasně a srozumitelně vysvětluje celý participační proces. A bonusem jsou i krásně zpracovaná videa.

Své občany však do dění nezapojují jen evropská města. Vždyť i samotné participativní rozpočtování se zrodilo v brazilském Porto Alegre, pro které bylo jedním z pokusů, jak město v roce 1989 zachránit před krachem. Experiment měl obrovský úspěch, není tedy divu, že jeho model postupně převzala řada dalších měst. 
Do rozhodování o vývoji města své obyvatele aktuálně zapojuje například brazilské Sao Paulo, a to skrze platformu Participa+. Ta poskytuje prostředí pro diskusi a spolupráci mezi vládou a veřejností. Lidé na stránkách najdou informace k online setkáním i veřejným konzultacím, připojit své návrhy mohou i do participativního rozpočtu.

Pozadu v participaci nezůstává ani USA. Asi nejvíce proslulý je v tomto směru New York, který také používá platformu Decidim. V podobných šlépějích však kráčí i Lancaster v Pensylvánii. Na stránkách Engage Lancaster se lidé mohou zapojit do městských aktivit, přispívat svými nápady, hlasovat pro návrhy ostatních či diskutovat. 

Představená města samozřejmě nejsou jediná, která se snaží své obyvatele aktivně zapojovat do dění, především v západních zemích je to běžná praxe. Tak se pojďme přidat a zlepšujme i naše města!