PinCity jako skvělý nástroj pro zapojení občanů

20. 8. 2021čtení na 6 minut

Nárůst občanské společnosti a míra participace nabývá na významu. Nejen v Česku, ale i ve světě roste tento trend a hranice mezi demokracií a zapojení se občanů se ztenčuje. Proto i my v PinCity jdeme s dobou. Aktuálně naši platformu využívá přes 20 českých měst různých velikostí.

dada

Občané ve svých hlavách nosí spoustu nápadů a připomínek a pro každého starostu či starostku, primátora i primátorku je důležitý názor každého z nich. Jenže jak skloubit čas, prostor, místo a způsob tak vhodně, aby názory byly vyslyšeny a zároveň se s nimi dále pracovalo?

I k tomu slouží naše PinCity. Na příkladu Aše jasně vidíme, jak město s více než 13 tisíci obyvateli chce být vyslyšeno. Během prvního půlroku, kdy platforma běžela, jsme zaznamenali přes 10 000 uživatelů, což je skoro jako by stránku navštívil každý dospělý obyvatel Aše. A 85 % našich návštěvníků se k nám opětovně vracelo. Našli si tedy důvod vrátit se, hlasovat, podat návrh na projekt nebo si přečíst, co navrhli sousedé.

Nejživější byly měsíce, kdy se právě přidávaly projekty a zároveň je lidé měli možnost komentovat a vyjadřovat s nimi sympatie pomocí „like“. Celkem jsme obdrželi 48 návrhů od 26 navrhovatelů. Rekord v počtu přidaných návrhů jedním uživatelem bylo 9 projektů.

Co bude s projekty dále?

Všechny projekty jsme si sepsali a posoudíme je odbornou komisí jejich proveditelnost nejen z hlediska věcnosti, ale i z hlediska logiky, jestli se jedná o ideální projekt, který by mělo financovat právě město. Může se totiž stát, že některé projekty jsou zkrátka spíše komerčního ražení a jsou vhodnější pro soukromý sektor. Mimo to nesmíme zapomenout na omezené prostředky v rozpočtu města.

Vybrané projekty budou zaneseny do zásobníku projektů města, ze kterého město každoročně vybírá projekty pro realizaci v následujícím roce. Nejdůležitější nejen v tomto bodě participace je komunikace směrem k občanům, aby byli informování a věděli, co se s jejich nápadem děje.